Tuesday, February 1, 2022

Jordbruksuppsats

Jordbruksuppsats



Resurs- och miljöeffekter av amerikanskt jordbruk. Många andra, jordbruksuppsats, som papper, läder och garvning, tändstickor, kemikalier, etc. Trädgårdszoner runt stora städer var de första som utvecklades, men dessa är det jordbruksuppsats blir omkörd av stadens tillväxt. Amerikanskt jordbruk är förmodligen det mest effektiva i världen när det gäller dess beroende av högteknologisk utrustning och låg arbetsinsats, jordbruksuppsats. Detta faktum reagerar också på betydelsen av jordbruk.





Korta och långa uppsatser om jordbruk



Jordbruk är ett mycket vanligt ord som används av nästan alla. När vi pratar om jordbruk än det allra första som slår vår hjärna är, måste det vara något som är relaterat till jordbruk och bönder. Men denna tanke begränsar jordbrukets aspekter. Jordbruk betyder inte bara beskärningsproceduren utan det betyder mycket mer. Här har jag försett dig med tre olika uppsatser som är olika långa. Med hjälp av dessa uppsatser kommer du att kunna känna till nästan alla aspekter av jordbruk. Det är något som är nödvändigt för varje människas överlevnad. Tillsammans med att vara en nödvändighet, jordbruksuppsats, det hjälper också till i landets ekonomi, jordbruksuppsats.


Jordbruk är processen att utöva jordbruk inklusive odling av jorden för att odla grödor, föda upp djur och producera andra produkter som ull, jordbruksuppsats, olja osv. Jordbruket spelar en viktig roll för livet. Den viktigaste aspekten av jordbruket för människan jordbruksuppsats är att ge mat åt människor. Det är också ryggraden i vårt ekonomiska system. Jordbruket ger inte bara mat och råvaror utan också sysselsättningsmöjligheter till en stor del av befolkningen. Jordbruket spelar en mycket viktig roll i våra liv. Utan jordbruk, jordbruksuppsats, existensen av människor är inte möjlig eftersom det är den huvudsakliga källan till vår livsmedelsförsörjning att upprätthålla på jorden jordbruksuppsats det hjälper också till att växa vår ekonomi över hela världen.


Utan jordbruk går det inte att föda oss själva. Våra bönder arbetar så hårt inom jordbrukssektorn för att mata oss. De hjälper också till att förhindra framtida attacker mot oss eller vårt grannland för mat. Våra bönder står för oss i alla situationer genom att ge mat till världen. Spannmålsodling är processen att plantera en mängd olika grödor som senare skördas i slutet av säsongen. Grödornas frön förädlas senare för användning. Spannmål är i grunden fröna till de planterade grödor. I detta jordbruk kan människor från samma familj arbeta på en liten bit mark. Spannmålsodling sker för att tillhandahålla mat till djur och människor. Eftersom ordet förskjutning har använts, förskjuts denna kultivering jordbruksuppsats en plats till en annan. I denna odling använder bönderna en liten bit mark under en tillfällig tid och lämnar den sedan för att överge tills och om inte marken får tillbaka sin bördighet naturligt.


Inom trädgårdsskötsel och fruktodling produceras frukt och grönsaker i stor skala ur kommersiell synvinkel. Det kräver färre resurser och arbetskraft jordbruksuppsats jämfört med spannmålsodling och skiftodling. Här betyder pastoral fårskötsel. Detta är ett slags jordbruk som bygger på vallning av tama djur. Mjölkproduktion är relaterad till långvarig produktion av mjölk. Denna procedur görs för att producera produkter som godis, choklad, ostmassa, ost, jordbruksuppsats, etc. Lantbruk jordbruksuppsats många effekter på miljön. Även om det är väldigt viktigt för att upprätthålla livet, jordbruksuppsats har också en del negativa effekter på miljön.


Vi kommer att se några effekter en efter en punktvis:. Jordbruket är en mycket viktig aspekt av allas liv. Det är omöjligt att mata människor utan hjälp av jordbruket. Det finns många typer av jordbruk som spannmålsodling, skiftodling, mjölkproduktion, etc. Det finns några dåliga effekter av jordbruk på våra miljöer som gödsel och gödselmedel orsakar föroreningar, mark förlorar sin bördighet och många fler. Om vi ​​generellt talar om jordbruk betyder det att jordbruk är relaterat till skörd och odling.


Men inom ekonomin är innebörden av jordbruk lite annorlunda, här betyder det inte bara skörd eller odling istället inkluderar det även djurhållning, mjölkproduktion, fjäderfä, fiske, jordbruksuppsats, och skogsbruk. Ingen kan förneka det faktum att jordbruket är ryggraden i vår nation. I världen är Indien den näst största producenten av olika jordbruksprodukter som ris, jordbruksuppsats, sockerrör etc. Om vi ​​hade vår mat idag så borde vi vara hjärtligt tacksamma till jordbruksuppsats av vår nation.


Sättet soldater i vår nation skyddar vårt land från fiendens attacker, i jordbruksuppsats sätt; bönder i vårt land matar oss dagligen. Jordbrukare måste möta många problem under jordbruket. Få av jordbruksuppsats stora problem diskuteras nedan:. Eftersom vi vet att i Indien är jordbruket beroende av monsunen. Eftersom produktionen av grödor är beroende av väderförhållanden, areal och skörd kan produktionen av grödor variera kraftigt från år till år på så sätt att produktionen blir instabil. I, markägande, ägs en bit mark av en person. Ägaren av marken ger sin bit mark till fattiga bönder för odling och jordbruksuppsats ta ut kostnaden för sin mark från de fattiga bönderna. När uppdelning sker mellan familjerna delas potterna också mellan familjemedlemmarna.


Dessa spridda bitar av mark ökar jordbruksuppsats av jordbruksförvaltningen och göra jordbruksyrket oekonomiskt. I förfarandet för markinnehav, är en stor bit mark jordbruksuppsats av en person och den personen bestämmer vem som får använda hans mark och hur länge. Detta förfarande liknar nästan markägande. Även om det finns en bra produktion av grödor, ibland är det som händer att bönder inte får tillräckligt med utrymme för att lagra sina överskottsmatsäd och därför går spannmål till spillo i stora mängder. Från diskussionen ovan kan vi dra slutsatsen att Indien är den näst största producenten av jordbruksprodukter.


Vi får mycket nytta av jordbruket på många sätt; men nuförtiden distraheras människor från jordbruket och flyttar mot städer för sitt smör och bröd, vilket inte är bra för landet och dess folk. Studiet av jordbruk kallas jordbruksvetenskap. Den gröna revolutionen är relaterad till jordbruksproduktion. Titeln "Fader till den gröna revolutionen i Indien" ges till Dr, jordbruksuppsats. Jordbruksuppsats Metangas frigörs från risfälten. Jordbrukssektorn kallas ryggraden i den indiska ekonomin? Det första lantbruksuniversitetet i Indien etablerades i Pantnagar som nu ligger i Uttrakhand. Grå revolutionen är relaterad till produktion av konstgödsel, jordbruksuppsats. Harshita Pandey har varit en professionell innehållsskribent, skrivit onlinebloggar och artiklar för välrenommerade webbplatser i många år.


Hon är examen i filosofi från Banaras Hindu University, BHU tredje bästa universitetet i Indien. Att skriva är hennes passion från barndomen och hon älskar att leka med orden. Hon älskar att läsa böcker för att öka sina kunskaper och även för att hålla folk uppdaterade om flera ämnen. Hon försöker verkligen göra sina skrifter värdefulla. Logga in på ditt konto. förlorat ditt lösenord? Glömt lösenord. Tillbaka till jordbruksuppsats. Uppsats Banyan — Samlingar av uppsatser för studenter. Uppsatsämnen för klass 4 Uppsatsämnen för klass 5 Uppsatsämnen för klass 6 Uppsatsämnen för klass 7 Uppsatsämnen för klass 8 Uppsatsämnen för klass 9 Uppsatsämnen för klass 10 Uppsatsämnen för klass 11, Speech Paragraph Swachh Bharat Abhiyan - Forskning. Uppsats om jordbruk Uppsats, jordbruksuppsats.


av Harshita Pandey. Tidigare berättelseessä om goda vanor. Nästa berättelseuppsats om min hobby. Harshita Pandey Harshita Pandey har varit en professionell innehållsskribent och skrivit onlinebloggar och artiklar för välrenommerade webbplatser för jordbruksuppsats år. Relaterade artiklar. Uppsats om Jitiya Puja uppsats, jordbruksuppsats. Uppsats om Is Online Learning the Future of Education Essay. Uppsats om livet Uppsats. Uppsats om mitt klassrum Uppsats. Uppsats om kunskap Uppsats, jordbruksuppsats. Uppsats om National Integration Day Uppsats. Alla rättigheter förbehållna.





uppsats om film



I gengäld svarar marknaden, tillsammans med konsumenterna, på ett sätt som gör att olika parter kan engagera sig i affärer som leder till överlägsna ekonomiska resultat. Förskjutningen i utbudet påverkar å andra sidan efterfrågekurvan och hjälper konsumenterna att bidra till att jämviktspriserna sjunker - kvantitetsökningar och vice versa som håller det amerikanska jordbruket flytande. Detta blir inte bara en värdefull lokal strategi, utan också en möjlighet för amerikanskt jordbruk att förbli konkurrenskraftigt över hela världen och dra nytta av de befintliga tillgångarna. Burke, M. Anpassning till klimatförändringar: Bevis från amerikanskt jordbruk. American Economic Journal: Economic Policy , 8 3 , Crosson, P. Resurs- och miljöeffekter av amerikanskt jordbruk.


Mekanism för den amerikanska jordbruksmarknaden. Denna uppsats skrevs och skickades till vår databas av en student för att hjälpa dig med dina egna studier. Du är fri att använda den för att skriva din egen uppgift, men du måste referera den ordentligt. Om du är den ursprungliga skaparen av denna artikel och inte längre vill ha den publicerad på StudyCorgi, begär borttagning. Jordbruket spelar en viktig roll för livet. Den viktigaste aspekten av jordbruket för människor är att tillhandahålla mat till människor. Det är också ryggraden i vårt ekonomiska system.


Jordbruket ger inte bara mat och råvaror utan också sysselsättningsmöjligheter till en stor del av befolkningen. Jordbruket spelar en mycket viktig roll i våra liv. Utan jordbruk är existensen av människor inte möjlig eftersom det är den viktigaste källan till vår livsmedelsförsörjning att upprätthålla på jorden och det hjälper också till att växa vår ekonomi över hela världen. Utan jordbruk går det inte att föda oss själva. Våra bönder arbetar så hårt inom jordbrukssektorn för att mata oss. De hjälper också till att förhindra framtida attacker mot oss eller vårt grannland för mat. Våra bönder står för oss i alla situationer genom att ge mat till världen. Spannmålsodling är processen att plantera en mängd olika grödor som senare skördas i slutet av säsongen.


Grödornas frön förädlas senare för användning. Spannmål är i grunden fröna till de planterade grödor. I detta jordbruk kan människor från samma familj arbeta på en liten bit mark. Spannmålsodling sker för att tillhandahålla mat till djur och människor. Eftersom ordet förskjutning har använts, flyttas denna kultivering från en plats till en annan. I denna odling använder bönderna en liten bit mark under en tillfällig tid och lämnar den sedan för att överge tills och om inte marken får tillbaka sin bördighet naturligt. Inom trädgårdsskötsel och fruktodling produceras frukt och grönsaker i stor skala ur kommersiell synvinkel. Det kräver färre resurser och arbetskraft jämfört med spannmålsodling och skiftande odling.


Här betyder pastoral fårskötsel. Detta är ett slags jordbruk som bygger på vallning av tama djur. Mjölkproduktion är relaterad till långvarig produktion av mjölk. Denna procedur görs för att producera produkter som godis, choklad, ostmassa, ost, etc. Jordbruket har många effekter på miljön. Även om det är mycket viktigt för att upprätthålla liv, har det också en del dåliga effekter på miljön. Vi kommer att se några effekter en efter en punktvis:. Jordbruket är en mycket viktig aspekt av allas liv. Det är omöjligt att mata människor utan hjälp av jordbruket. Det finns många typer av jordbruk som spannmålsodling, skiftodling, mjölkproduktion, etc.


Det finns några dåliga effekter av jordbruk på våra miljöer som gödsel och gödselmedel orsakar föroreningar, mark förlorar sin bördighet och många fler. Arbets- och produktionskostnaderna har stigit i jämförelse och den faktiska kostnaden för mark har också ökat. I stadsnära områden är konkurrensen från bostäder och industrianvändning mer och det pressar upp priset på mark. Således kan endast mycket värdefulla grödor odlas. Effekten av dessa förändringar har dock inte ogiltigförklarat teorin, utan har lett till en förändring i de typer av markanvändning som finns nära städer. Detta berodde på att trä var det främsta bränslet och byggnadsmaterialet på den tiden och det var mycket efterfrågat.


Den var dock tung och skrymmande att transportera och tillverkades bäst ganska nära sina marknader. Nuförtiden är ett typiskt mönster av markanvändningsringar för trädgårdsskötsel som producerar lättfördärvliga och skrymmande varor, särskilt frukt, blommor och grönsaker som ligger närmast staden, följt av mejeri som har höga produktionskostnader och skrymmande, lättförgängliga produkter. Sedan kommer bland- eller åkerbruk och sist boskapsskötsel. Transport av animaliska produkter är ganska dyrt, kräver kylbilar och så vidare, men köttpriset är högt så det tål högre transportkostnader. På halvön Malaysia är det möjligt att urskilja ett liknande mönster även om skördarna är helt olika.


Trädgårdsskötsel finns närmast städerna och försörjer marknaderna, medan kontantgrödor som gummi eller oljepalm odlas längre från städerna men måste ha tillgång till transportlinjer så att produkterna, t.ex. gummidukar, kan lätt transporteras till städerna där de handlas och bearbetas redo för export. Äntligen bortom kassagröderegionerna där kuperad eller bergig terräng, bristande kommunikationer och avstånd från stadskärnor kombineras för att minska jordbrukspotentialen, är marken skogbevuxen. Trots denna till synes överensstämmelse med von Thunen-modellen finns det flera undantag.


Ris odlas i distinkta regioner, varav de flesta i själva verket är i tätbefolkade regioner, runt Alor Star, runt Kota Bharu och runt Malacka, men den främsta anledningen till dess läge i dessa regioner är behovet av en speciell uppsättning fysiska förhållanden där fält kan översvämmas. Vissa grödor har mycket specifika platser, t.ex. ananas i Johore där den korrekta torvtypen av jordar finns, och viss trädgårdsskötsel sker på avstånd från de största städerna i Cameron Highlands. Här tillåter förhållanden produktion av vissa tempererade frukter och grönsaker som kräver ett högt pris och därför tål de höga transportkostnaderna till städerna.


Denna form av jordbruk är allmänt utövad av många stammar i tropikerna, särskilt i Afrika, i tropiska Syd- och Centralamerika och i Sydostasien. Det är mer känt som skiftande odling. Jordbruket är självförsörjande och bönder odlar mat endast för sig själva och sina familjer. Mycket lite lämnar någonsin gården och varje bonde producerar praktiskt taget samma utbud av grödor som hans granne. Vissa små överskott kan antingen bytas ut genom byteshandel, dvs. betalning in natura inte kontant eller säljs mot kontanter. Den resulterande ekonomin är alltså statisk med små chanser till förbättring, men det finns en hög grad av landsbygdsoberoende eftersom bönder inte är bundna till hyresvärdar eller till handelscentra. Växlingsodling utövas i tropikerna av många olika folk och har därför många olika namn, t.ex.


milpa i Centralamerika och delar av Afrika, conuco i Venezuela, roca i Brasilien, masole i Zaire, ladang i Malaysia, humah i Indonesien, caingin i Filippinerna, taungya i Burma, tamrai i Thailand, bewar eller poda i Indien och chena i Sri Lanka. Denna form av jordbruk utvecklas bäst i och praktiskt taget begränsad till Asiens monsunländer. Den finns i Kina, Japan, Korea, Indien, Pakistan, Sri Lanka, större delen av kontinentala Sydostasien och delar av öarna i Sydostasien Java, Luzon, Visayan Islands, Sumatra och Malaysia. Jordbruket i både det våta låglandet och de terrasserade högländerna måste vara mycket intensivt för att stödja en tät befolkning. Befolkningstätheten i vissa jordbruksområden i Asien är högre än i industriområdena i väst. Många av regionerna med intensivt självförsörjande jordbruk har en högt utvecklad form av samhälle och regering och vissa som Kina och Indien har en kontinuerlig historia av civilisation som går tillbaka mer än 4 år.


Den snabbt växande befolkningen, nästan okontrollerad i århundraden, kräver en allt större intensitet i jordbearbetningen. En liten tomt måste försörja 5 eller 10 gånger antalet människor som en liknande tomt på en omfattande majsodling i U.S.A. kunde mata. De utmärkande egenskaperna hos denna typ av jordbruk har fått vissa geografer att kalla det orientaliskt jordbruk. I grund och botten finns det två typer av intensivt försörjningsjordbruk: det som domineras av våt padi och det som domineras av andra grödor som sorghum, sojabönor, sockerrör, majs, kaoliang, knölar och grönsaker. På grund av skillnader i relief, klimat, jordmån och andra geografiska faktorer är det inte genomförbart att odla padi i många delar av Monsoon Asia.


Även om metoderna är lika intensiva och jordbruket är försörjningsbas, odlas ett mycket brett utbud av andra grödor. I de flesta delar av norra Kina, Manchuriet, Nordkorea, norra Japan och Punjab vete, sojabönor, korn eller kaoliang odlas en typ av hirs i stor utsträckning som viktiga livsmedelsgrödor. I Indiska Deccan och delar av Indus Basin är durra eller hirs den dominerande grödan på grund av bristen på regn och de sämre jordarna. I många delar av kontinentala Sydostasien, som Burmas torra zon, Thailands Koratplatå och Indokinas inre regioner, är den årliga nederbörden för låg för odling av våt padi, och ersättningsgrödorna är hirs, majs och jordnötter tillsammans med bomull, sockerrör och oljefrön.


I allmänhet har jordbruket i dessa områden mycket liknande egenskaper som odling av våt padi, inklusive intensiv användning av mark, mycket manuellt arbete, lite användning av jordbruksmaskiner eller moderna redskap och användning av en mängd olika gödsel och gödselmedel. Bevattning används ofta för att åtgärda bristen på fukt, även om detta ännu inte har utvecklats fullt ut i många områden. Med ingripande av de europeiska kolonisterna i Indien, Indonesien, Filippinerna och Malaysia har intensivt självförsörjande jordbruk gett vika för mer lönsam, storskalig kontantodling på plantager. Den specialiserade kommersiella odlingen av kontantgrödor på gods eller plantager är en mycket utmärkande typ av tropiskt jordbruk och finns i många delar av Asien, Afrika och tropiska och subtropiska Amerika.


Dess initiering av européerna under kolonialtiden har möjliggjort tillverkningen av ett brett utbud av moderna material. Några av de viktigaste plantagegrödorna är gummi, oljepalm, bomull och kopra, drycker som kaffe, te och kakao, frukter som ananas och bananer, samt sockerrör, hampa och jute. Detta är en ny utveckling i de kontinentala länderna på mellanbreddgraderna, som en gång strövades omkring av nomadiska herdar. Det var uppfinningen av jordbruksmaskiner som gjorde det möjligt för bönder att odla spannmål i stor skala, och det finns en markant specialisering på vetemonokultur i många områden. Kommunikationen med omvärlden sker främst via järnvägar och huvuddelen av spannmålsskörden går på export. Detta är i själva verket en typ av plantagejordbruk på tempererade breddgrader.


Denna form av storskalig spannmålsodling utvecklas bäst i de eurasiska stäpperna i områden med chernozemjord; de kanadensiska och amerikanska prärierna; Pampas i Argentina, Veld of South Africa, Australian Downs och Canterbury Plain i Nya Zeeland. Detta är en omfattande form av djurbete på naturliga betesmarker, som involverar konstant eller säsongsbetonad migration av nomaderna och deras flockar. Nomadisk vallning är begränsad till ganska glest befolkade delar av världen där den naturliga växtligheten huvudsakligen består av gräs och där den ganska låga nederbörden har en markant säsongsutbredning så att växtligheten frodas under vissa tider på året, vilket kräver säsongsmässiga rörelser i jakt på betesmarker.


Nomadernas rörelser är inte slumpmässiga utan är inriktade på traditionella vägar som tar dem från ett område av betesmark till ett annat beroende på säsong. Men den ständiga spridningen av stillasittande odlare till tidigare marginella områden, ofta på grund av förbättrade jordbrukstekniker eller utvecklingen av bevattning, och övergången till en fast form av djuruppfödning i de flesta delar av världen, har tillsammans drastiskt minskat vikten av nomadisk vallning. Det är en vikande typ av jordbruk och fortsätter att bli mindre och mindre viktigt. Nomadisk vallning utövas i många delar av Afrika, särskilt av Fulani på de västafrikanska savannerna, av många olika folk, inklusive masaierna, i Östafrika och Nuba i Etiopien och Sudan, och av bantuerna och hottentoterna i södra Afrika i Botswana, Moçambique och Sydafrika.


Beduinerna i Saudiarabien och tuaregerna i Sahara utövar också nomadisk vallning i öken- och halvökenområdena i Nordafrika och Sydostasien, men förändringar i ekonomin i de flesta länder i Mellanöstern på grund av exploateringen av oljeresurser, och svårigheterna för nomaderna av de många politiska gränserna i regionen, minskar betydelsen av detta försörjningssätt. Vissa herdar i delar av Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan har fortfarande ett nomadiskt sätt att leva. Hela Centralasien från Kaspiska havet till Mongoliet och norra Kina var också traditionellt ett område för nomadisk vallning och många subarktiska områden i Sibirien och norra Europa dominerades också av denna form av boskapsuppfödning, men detta mönster förändras snabbt.


Nomadism är praktiskt taget obefintlig i Sovjetunionen idag och Mongoliet och Kina vidtar båda åtgärder för att bosätta de mongoliska herdarna eller minska deras rörelser till mycket korta avstånd. Grupper i Centralasien som kirgiserna, kazakerna och kalmukerna har förts in i det statliga jordbrukssystemet och betesmarkerna är uppdelade i enorma statliga spannmålsgårdar eller rancher. I Sibiriens tundra har jakuter, samojeder och koriaker också bosatts på statsgårdarna. I Skandinavien tenderar lapparna att slå sig ner och färre av dem har nuförtiden en verkligt nomadisk livsstil. Nomadisk vallning var aldrig viktig i Amerika där bisoner aldrig domesticerades. I de vidsträckta tempererade gräsmarkerna, som en gång strövade omkring av nomadiska herdar eller av jägare, finns permanenta rancher där ett stort antal nötkreatur, får, getter och hästar hålls.


I Sibirien hålls renar också på rancher i de subarktiska länderna. Inom medelhavsregionen, där det råder vinterregn och sommartorka, har en särpräglad typ av jordbruk utvecklats. Denna typ av jordbruk finns också i bevattnade halvöken- och ökenområden på liknande breddgrader. Jordbruket är intensivt, högspecialiserat och ganska varierat när det gäller de typer av grödor som odlas. Subsistensjordbruk förekommer sida vid sida med kommersiellt jordbruk. Många grödor som vete, korn och grönsaker odlas för inhemsk konsumtion, medan andra som citrusfrukter, oliver och vindruvor huvudsakligen är för export.


Medelhavsklimatet och landskapet är mycket varierande på olika orter och detta påverkar tyngdpunkten på vissa grödor. Markanvändningen är beroende av sådana faktorer som den totala årliga mängden nederbörd, längden på sommarens torka, tillgången på smältande snö och bergsbäckar för bevattning och kraftförsörjning, lokala markförhållanden, jordbrukarens förmåga att finansiera kapitalutrustning och prisfluktuationer på lokala och världsmarknader. Detta är en av de viktigaste formerna av jordbruk som finns i de högt utvecklade delarna av världen: nordvästra Europa, östra Nordamerika, delar av U.S.A. Jordbruket är mycket intensivt och ibland mycket specialiserat. Vissa gårdar kanske helt och hållet ägnar sig åt åkerbruk eller helt åt boskap, men traditionellt utövar bönder en verkligt blandad ekonomi genom att föda upp djur och odla grödor på samma gård.


Blandjordbruk är fortfarande den största jordbrukstypen. Andelen grödor och djur vid varje tidpunkt beror på många inbördes relaterade faktorer som gårdens lokalitet, markens bördighet, markens djurbärande förmåga, marknadens efterfrågan, det rådande priset på grödor och animaliska produkter, samt gårdstraditioner och regeringspolitik. Inom det blandade jordbruksbältet i de tempererade regionerna kan ett antal välutvecklade jordbruksundertyper urskiljas. Var och en särskiljs från de andra genom den tonvikt som läggs på den typ av grödor eller djur som föds upp, omfattningen av kommersialisering, intensiviteten i jordbruksmetoden och graden av specialisering.


Allmänna jordbrukstyper kan beskrivas men i vilket land som helst pågår en kontinuerlig förändringsprocess, ibland snabb, ibland mycket gradvis. Genom att studera några exempel blir problemen för jordbrukare och även de statliga myndigheter som ansvarar för jordbrukspolitiken tydligare. I Kenya före självständigheten var det överväldigande problemet en uppdelning mellan de vita nybyggarna som producerade kontantgrödor på stora gods och lokala bönder som producerade försörjningsgrödor på små gårdar. Den första förändringen, som ägde rum på s, var att introducera kontantgrödor för de afrikanska bönderna och att minska beroendet av matgrödor.


Kaffe, te och pyrethrum som används för att göra insekticider, sisal, ananas, sockerrör, bomull och tobak, introducerades och folket tog till sig de nya grödorna med sådan iver att det blev överproduktion av kaffe och pyrethrum genom förändringen till odling av kontanter grödor har åtföljts av införandet av blandad odling, användning av nya hybridfrön med högre avkastning och användning av kemiska gödningsmedel som är avgörande för bästa användning av sådana nya sorter. Den andra förändringen inträffade i de tidigare vita högländerna efter självständigheten när vita bönder lämnade landet eller sålde sina gårdar till afrikanska eller kenyanska asiatiska bönder. Några av de tidigare omfattande gårdarna övertogs som stora löpande företag och har fortsatt att fungera på detta sätt, antingen under privat ägande eller under kooperativ kontroll.


Andra, särskilt där marken var av hög kvalitet och kapabel att stödja mer intensiv användning, delades upp i småbruk som bosattes av afrikanska bönder. Kenya har turen att dess bönder är företagsamma och har kunnat anpassa sig snabbt till effektiv produktion av ett brett utbud av kontantgrödor. Men det har fortfarande många jordbruksproblem. Cirka 80 procent av landets befolkning, cirka 11 miljoner människor, är beroende av jordbruk. Den 1. Under dessa omständigheter finns det helt klart en efterfrågan på mer mark, från befintliga bönder såväl som från de många landsbygdsbefolkningen utan egen mark.


Det råder dessutom brist på mark av tillräckligt hög kvalitet för att stödja försörjnings- eller kontantodling. Det mesta av marken som ännu inte är färdigutvecklad lämpar sig endast för extensivt bete och där bönder har bosatt sig och odlat det har det förekommit problem med jorderosion. Å andra sidan har uppfödningen av boskap inte utvecklats lika snabbt eller lika framgångsrikt som växtodlingen. Detta beror delvis på den traditionella attityden hos masai-herdarna som vinner prestige från antalet nötkreatur snarare än av deras kvalitet och som är ovilliga att slakta sina djur eller att förbättra sitt bestånd och dessutom försämra marken genom att hålla för många bestar. För det andra har incitamenten för nötköttsproduktion inte varit lika starka, vad gäller garanterade priser, som för spannmål och mejeriprodukter.


Ekonomiska belöningar kan justeras för att uppmuntra olika grenar av jordbruket, men detta kommer inte att övervinna markhungern hos kenyaner på landsbygden som lägger stor vikt vid att äga sin egen mark. Ett ökat markägande kan leda till katastrofala resultat om för mycket marginell mark överutnyttjas. Det japanska jordbruket har förändrats mycket snabbt, främst under perioden efter andra världskriget. Före kriget var det i huvudsak en orientalisk jordbruksregion med stort beroende av ris och silkesproduktion. En stor del av befolkningen ägnade sig åt jordbruk och avkastningen per hektar var ganska låg.


När industrin expanderade förändrades dock även jordbruket och blev mycket effektivare och mycket mindre arbetsintensivt. Endast 11 procent av befolkningen sysslar nu med jordbruk och det spelar bara en liten roll i samhällsekonomin även om produktionen är mycket högre och mer varierad. Risproduktionen var endast 7 miljoner ton i , cirka 9 miljoner ton under mellankrigstiden, men steg till 14 miljoner ton med hektaren ökade endast något och högre produktion kom främst från högre avkastning. Dessa möjliggjordes, främst från och med framåt, genom markförbättring och konsolidering till större fält, genom förädling av tåliga och högavkastande sorter, antagande av tidig transplantation från plantskolor, användning av konstgödsel och omfattande användning av bekämpningsmedel.


Samtidigt minskade mängden arbetskraft involverat i risproduktionen snabbt. Motordriven odling blev vanlig mellan och och risplanteringsmaskiner, skördetröskor och tröskmaskiner användes flitigt efter att traktorer, skördetröskor och rislagringsanläggningar har introducerats genom kooperativ och är nu mycket vanliga. Efter att ris överproducerades och en kontrollpolicy för att begränsa produktionen trädde i kraft i Trädgårdsodlingen har expanderat snabbt och många specialiserade former har utvecklats, speciellt sedan när den kemiska industrin tillhandahållit plastfolie som ett billigt alternativ till glas. Trädgårdszoner runt stora städer var de första som utvecklades, men dessa har nu passerats av stadens tillväxt.


Utvecklingen av transporter mellan kriget gynnade lastbilsodling i specialiserade områden, t.ex. Den totala ytan under hus av glas och vinyl är mer än 20 hektar 49, acres. Antalet boskap i Japan har ökat enormt, särskilt fjäderfä, grisar och mjölkboskap. Tidigare begränsade buddhistiska principer köttkonsumtion och låg levnadsstandard minskade användningen av mejeriprodukter. Eftersom jordbruket har gjorts mer effektivt och mindre arbetsintensivt har ett viktigt inslag i japanskt jordbruk varit övergången till deltidsjordbruk.

No comments:

Post a Comment